Testimonis en 1a persona

Vols saber què pensen i senten les persones amb problemes de salut mental sobre les informacions que es publiquen als mitjans?

VÍCTOR VALADÉS

“És increïble que l’any 2018 encara es parli de l’experiència en salut mental d’una manera negativa o no s’entengui que tenim dret al treball i a viure en la comunitat.

 Crec que l’estigma és molt difícil d’erradicar. Ningú sap com pateix una persona amb experiència en salut mental i les iniciatives com aquesta guia ajuden molt.”

ISABEL QUINTAIROS

“Necessito que les informacions tinguin en compte el meu dolor i el de la gent propera a mi quan es parla dels problemes de salut mental com a desencadenant de violència o delinqüència.

No sóc violenta. No li faré mal a ningú. Puc ser una persona que cometi un delicte i que a més tingui un problema de salut mental, com podria tenir diabetis o hipertensió. Però mai escriureu que una diabètica o una hipertensa va atacar el seu metge. Doncs jo tampoc.

 Coneix-me. Pregunta’m. No tinc cap problema a contar-te la meva experiència, però no pressuposis, ni imaginis, ni et creguis les històries de les pel·lícules. Sigues professional, parla amb mi. Ni tan sols amb les persones que em diagnostiquen, m’ajuden o em cuiden. Puc explicar-te tot el que no sàpigues, sóc l’experta més gran en mi.”

JOSE LUIS HERRERA

“Una guia de bones pràctiques per als mitjans de comunicació és essencial per erradicar mites i prejudicis sobre la salut mental, parlar positivament de les experiències de les persones que tenen algun problema i enviar un missatge clar de què existeix la recuperació. Desgraciadament, als mitjans de comunicació hi ha molt poca formació sobre com tractar el tema de la salut mental. 

 És molt important fer servir un llenguatge inclusiu i no estigmatitzant, per exemple. Si parlem de psicosi, el primer que li ve al cap a la gent és la famosa pel·lícula d’Alfred Hitchcock, encara que psicosi no té res a veure amb ser psicòpata, per exemple…”

DIEGO YEPES

“Em dol molt quan apareixen notícies sobre salut mental als mitjans de comunicació, sobretot les que parlen de successos o tragèdies com la de ‘German Wings’. Crec que formen un estereotip molt negatiu de les persones amb problemes de salut mental, i això cal combatre-ho. Ens tanquen la porta al treball i a la nostra integració en la societat, i això ens porta a l’aïllament. Fa molt de mal.”

COMITÈ AFESA SALUD MENTAL ASTÚRIES

“Els mitjans segueixen tractant el tema de la salut mental com si fos una cosa estranya, secreta, obscura i aliena a la quotidianitat.

 Vivim en una societat de presses, ansietat i estrès generalitzats. Les malalties psiquiàtriques seran la primera causa d’incapacitat en les pròximes dècades. No es pot mirar cap a una altra banda o enfocar-ho només en la carència de salut mental des d’una òptica d’anormalitat, perillositat social o negativitat. Sempre és exigible més normalitat i amabilitat en el tractament d’aquesta temàtica humana i social, ja que ens toca de ple a tots i totes”.

MARÍA ISABEL GARCÍA

“Un tractament correcte i no estigmatitzant de la salut mental en els mitjans de comunicació és important i fonamental, perquè estem parlant de salut. L’enfocament ha de ser positiu i respectuós i, per parlar amb respecte i positivitat de la salut mental, els mitjans de comunicació han d’estar preparats i sensibilitzats per tractar aquests temes.

Quan veig titulars estigmatitzants en un mitjà de comunicació, primer sento que em fereixen la sensibilitat i això és dolorós, cosa que em reafirma en què encara hi ha molt treball per fer per aconseguir canviar l’enfocament que se segueix donant a la salut mental.”