Les imatges, siguin fotografies o vídeos, que els mitjans escullen per il·lustrar les notícies sobre salut mental són tan importants com el text a l’hora d’oferir una informació allunyada dels estigmes. Poden contribuir a perpetuar estereotips, però també poden ajudar a fer que la societat tingui una percepció més positiva d’aquest col·lectiu.
Representar visualment els problemes de salut mental pot ser molt complex. Els trastorns mentals no canvien l’aspecte físic de la persona i, per tant, són “invisibles” a la mirada del lector/a o espectador/a. No obstant això, aquesta peculiaritat no ha de suplir-se amb imatges sensacionalistes que n’augmentin l’estigma.
Una manera de no caure en l’estigmatització és parlar de la salut mental en positiu. Un exemple és la campanya “Queremos ser felices” de SALUD MENTAL ESPAÑA o la campanya “Tu toque especial”, de l’associació AGIFES.
QUINES IMATGES CONTRIBUEIXEN A L’ESTIGMATITZACIÓ SI ES FAN SERVIR CONTÍNUAMENT I, PER TANT, S’HAURIEN D’EVITAR?
- Imatges en les quals les persones apareixen en actituds passives, sense cap mena d’interacció social.
- Imatges que transmeten sensacions com la soledat i l’aïllament.
- Imatges que transmeten por, angoixa i desesperació.
- Imatges que transmeten desequilibri.
Per exemple, fotos de persones amb la mirada perduda, esteses a terra, tapant-se la cara o en passadissos foscos amb llum al final, fins i tot amb la cara i la veu distorsionades.
Aquests són exemples de com des de l’Àrea de Comunicació de SALUD MENTAL ESPAÑA il·lustrem conceptes evitant fomentar una visió negativa de la salut mental.
Igual que a tu, a nosaltres també ens costa trobar imatges (com il·lustrem allò que és invisible?), així que si et cal, truca’ns al telèfon 915079248 o escriu-nos a comunicacion@consaludmental.org i t’ajudarem.